Ik hoor mensen regelmatig klagen over information overload. Het is teveel wat op ons afkomt. Teveel mailtjes, te veel post, te veel ideeën, te veel suggesties, te veel reclame en PR.
Onlangs hoorde ik een lezing van Clay Shirky aan die zei: ‘It's not information overload, it's filter failure’.
Het gaat niet om de hoeveelheid informatie die er is. Die informatie is nooit een probleem op zich. Die is er gewoon. Het probleem ontstaat pas als er een filter mist of het filter niet goed werkt. Voor virussen inmiddels een makkelijk te staven stelling, maar het denken in filters komt op veel meer plaatsen van pas dan alleen in de wereld van Firewalls en ZoneAlarms. Vraag is hoe iemand er voor zorgt dat de juiste informatie bij hem of haar komt. Wie hier geen goed antwoord op heeft en zich bedolven voelt onder informatie, lijdt aan filter failure.
Nu wordt filter failure met name gezien als technisch: via zoekmachines, het gebruik van rss-feeds, Digg, Dilicious zou de juiste informatie bij de gebruiker komen. Ik wil hier een psychologisch filterproces aan toevoegen.
Voor het optuigen van een goed filterproces dienen twee zaken geregeld te zijn: focusing en futuring.
Focusing betreft het aanbrengen van een scope: welke vraag heb jij centraal staan waar je een antwoord op zou willen. Wie deze vraag (of eventueel een aantal vragen, maar niet te veel, want weg is de focus) helder heeft, krijgt uit de veelheid van informatie zijn antwoorden. De vraag zorgt voor focus en dus voor filtering van informatie. De
Futuring betreft het aanbrengen van een toekomstbeeld. Welk nog niet gerealiseerd hoger doel heb jij voor ogen. Wie hier een beeld van heeft, gaat de veelheid van informatie automatisch filteren naar stukjes die wel en een heleboel dat niet functioneel is. Wie niet aan futuring doet blijft hangen in het verzamelen van informatie als bewijsmateriaal voor ooit gemaakte keuzen. De informatie verlamt in dat geval en maakt de stapel argumenten hoger om maar niet in beweging te (hoeven) komen.
De keerzijde van information overload komt aan het licht: alles is er al. Je hoeft het alleen nog maar even uit de lucht te plukken.
Het is als een puzzel van 10.000 stukjes die op de zolderkamer ligt uitgestald in de mei-vakantie. Information overload is niet aan de orde. De hele puzzel ligt er. Niet meer, niet minder. Alles is er al. Wie de puzzel succesvol wil voltooien dient het juiste filter te hebben. Daar draait het om. Wie de juiste focus kan aanbrengen (bepaald kleur puzzelstukje/ bepaalde vorm puzzelstukje) en tegelijkertijd een beeld heeft waar hij naar toewerkt, komt moe maar voldaan van de zolder. Hij heeft zijn Filtered Freedom bereikt.
Met dank aan Davied van Berlo voor het posten van het bericht van Clay Shirky.
(c) Guido van de Wiel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten